Skip to main content

Fototip: Zoek de juiste kleur in je achtergrond

 

“ Als je honden in de natuur gaat fotograferen kijk dan wat je met de kleur of structuur van de achtergrond kunt doen. Het kan heel mooi zijn om de kleur van de achtergrond passend bij de hond te kiezen of juist te gaan voor een complementaire kleur.”

Dierenfotografie is hartstikke leuk om te doen, maar ook vaak moeilijker dan je denkt. Niet alleen moet je je camera kennen en snel kunnen bedienen om de juiste instellingen te doen voor de mooiste scherptediepte en de juiste sluitertijd, maar daarnaast moet je ook nog eens je huisdier in de juiste houding/positie krijgen en dan in de omgeving en het licht dat op dat moment het mooiste past..

Complementaire kleuren worden gebruikt om elkaar te versterken, en door het contrast tussen de kleuren komen ze zo dynamisch en levendig mogelijk naar voren. Wil je de kleur rood op je foto laten stralen, plaats dan een complementaire kleur (tegenoverliggende kleur) in de buurt van de rode kleur, zoals groen of blauw. De dynamiek van complementaire kleuren kan het gevoel van actie en beweging versterken.

Analoge kleuren
De kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar staan, noemen we 'analoge kleuren'. Dit zijn bijvoorbeeld rood en oranje, blauw en groen of roze en paars. Deze kleuren contrasteren elkaar niet en kunnen worden gebruikt om rust uit te drukken. Je voelt je bij het zien van analoge kleuren kalm en op zijn gemak..

Natuurlijk ben ik nu razend benieuwd naar hoe jullie kleur gebruiken in je foto's, dus kom maar op met die prachtige beelden en laat een reactie achter.

Volg deze pagina om geen tip te missen...

  • Aangemaakt op .